به مناسبت سالروز امضای پیمان کمپ دیوید
سلسلهی حلقات سازش در مسألهی فلسطین که از گفتگوهای راجرز شروع و با کمپدیوید اوج گرفته بود، در مادرید شدت گرفت و در اسلو بر روی کاغذ آمد و در وای ریور و واشنگتن و کمپدیوید ۲ به اوج خود رسید. امروز ۲۶ شهریور (۱۷ سپتامبر) مصادف است با سیوششمین سالروز امضای پیمان «کمپ دیوید» توسط انور سادات رئیس جمهور وقت مصر و نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی که با صحنهگردانی رئیس جمهور وقت آمریکا انجام شد. رهبر انقلاب دربارهی این پیمان چنین گفتند: «هدف تمام این تحرکات خیانتبار که از پیمان ننگین کمپدیوید آغاز شد، خاموش کردن مقاومت و وادارکردن فلسطینیان و دولتهای عربی به پذیرش مشروعیت رژیم جعلی صهیونیست بوده است.» ادامهی این ماجرا اما توسط «یاسر عرفات» که روزگاری مرد شماره یک مقاومت در فلسطین به شمار میرفت ادامه پیدا کرد. ماجرای سرگذشت یاسر عرفات که حاضر شد «راهبرد مقاومت» در برابر رژیم صهیونیستی را کنار گذاشته و تن به سازش با اشغالگران بدهد، میتواند حاوی نکات مهم و ارزندهای باشد که بازخوانی آن خالی از لطف نیست:


عرفات در سال ۱۹۵۸ به همراه «خلیل الوزیر» (ابوجهاد)، «خالد یشروطی» و «صلاح خلف»، جنبش آزادیبخش فلسطین (الفتح) را پایهگذاری کرد که یک شبکهی نوپای زیرزمینی بود. آنها همزمان دست به چاپ یک مجلهی سیاسی زدند که بیشتر مطالبش ضد رژیم صهیونیستی بود. با پایهگذاری اولیهی سازمان فتح در کویت، پروسهی عضوگیری از فلسطینیهای مهاجر با شدت بیشتری آغاز شد.
سازمان فتح با ایدهی آزادسازی سرزمینهای فلسطینی مقبولیت مناسبی را میان جوانان حامی مبارزهی مسلحانه کسب کرد و پس از مدت کوتاهی، آموزش جنگهای چریکی به اعضایش را آغاز کرد. سرانجام و با تصمیم شورای مرکزی سازمان مبنی بر شروع عملیاتهای نظامی، نیروهای جوان این سازمان در دسامبر ۱۹۶۴ نخستین عملیات نظامی خود را به انجام رساندند که انفجار یک کارخانهی تصفیهی آب در سرزمینهای اشغالی بود.

حماسهی الکرامة موجب اتحاد اردن و فلسطینیان شد، اما خیلی زود و در پی قدرتگرفتن چریکهای فلسطینی در این سرزمین، پادشاه اردن از سازمان ترسید. این رویکرد، به درگیری خونینی میان دولت اردن و جنبش فتح در سپتامبر ۱۹۷۰ انجامید که به سبب کشتار فراوان فلسطینیان، به «سپتامبر سیاه» مشهور شد. پس از سپتامبر سیاه بود که یاسر عرفات تصمیم به خروج از اردن و انتقال مبارزان سازمان فتح به سوریه و لبنان گرفت. همچنین یک گروه نظامی به نام «گروه سپتامبر سیاه» در فتح برای انتقام از رژیم صهیونسیتی (که به تحریک پادشاه اردن پرداخته بود) شکل گرفت. این گروه مدتی بعد با کشتن ۱۱ ورزشکار صهیونیست در المپیک مونیخ توجه جهانیان را به خود جلب کرد. از آن پس سازمان فتح به عنوان اصلیترین گروه مبارز در برابر رژیم صهیونسیتی قلمداد میشد. سخنرانی حماسی یاسر عرفات در سازمان ملل، سازمان آزادیبخش فلسطین را به اوج محبوبیت در جهان اسلام رساند.


از این روی، سال ۱۹۸۸ را میتوان سرآغاز انحطاط مبارزات یاسر عرفات و سازمان مورد تبعیتش دانست. او حتی ایدهی «فلسطینی کردن» مسألهی فلسطین را طرح کرد تا دیگر کشورهای عربی و اسلامی، نسبت به آنچه انجام میدهد، دخالتی نکنند. در همان ایام، رهبر انقلاب اسلامی در خطبههای نماز جمعه اینگونه از این چرخش فکری و عملی یاسر عرفات یاد کردند: «یاسر عرفات که مبارزه نمیکند. امروز موضع یاسر عرفات همان موضع انور سادات ده سال پیش است. امروز موضع یاسر عرفات همان موضعی است که چند سال پیش نسبت به شاه حسین میدادند. او هم اوائل انکار میکرد، بعد هم دیگر انکار نکرد؛ یعنی مذاکرهی با اسرائیل. موضع آشتی با امریکا. موضع بوسیدن و کنار گذاشتن مبارزه. موضع تقبیح مبارزه حتی.» (۱۳۶۸/۲/۸)



با تسریع فاصلهی عرفات از محور مقاومت، درخواستهای رژیم صهیونیستی نیز افزایش یافت. اوج این درخواستها در رشته مذاکرات «صلح خاورمیانه» در سال ۲۰۰۰ و در «کمپدیوید ۲» رخ داد. طرفین این مذاکرات بیل کلینتون -رئیسجمهور وقت آمریکا-، ایهود باراک -نخستوزیر وقت اسرائیل- و یاسر عرفات -رئیس وقت تشکیلات خودگردان فلسطین- بودند. در این مذاکرات رژیم اشغالگر قدس با پیشنهاد شرمآوری وارد مذاکره شد و خط قرمزهای خود را بیان داشت که با مخالفت مردم فلسطین همراه شد. ایهود باراک چهار موضوع را تحت عنوان خطوط قرمز رژیم صهیونیستی مطرح کرد که عبارت بودند از: حاکمیت اسرائیل بر قدس، عدم بازگشت به مرزهای ۱۹۶۷، عدم اجازه داشتن تشکیلات خودگردان برای داشتن ارتش، و حفظ شهرکهای صیهونیستنشین کرانهی غربی و نوار غزه.
در حقیقت با هر قدمی که عرفات از موضع مقاومت و مبارزه عقب مینشست، رژیم صهیونیستی چند قدم جلوتر میآمد. اما مردم فلسطین که از تغییر استراتژی عرفات در برابر دشمن سرزمینشان خشمگین بودند، بار دیگر «راهبرد مبارزه» را بر سازش ترجیح دادند و دور دوم مبارزات علیه رژیم صهیونیستی، موسوم به «انتفاضة الاقصی» را آغاز کردند.

سرانجام نیروهای رژیم صهیونیستی حتی با وجود همکاری همهجانبهی عرفات با آنان، از او انتقامی کینهتوزانه گرفتند و طبق سخنان سُها عرفات -همسر یاسر عرفات- او را مسموم کردند. یاسر عرفات در روز ۱۱ نوامبر ۲۰۰۴ درگذشت و این یعنی صهیونیستها نتوانستند حتی کسى مثل یاسر عرفات را تحمل کنند؛ کسی که اینهمه با آنها سازش و همراهى کرد.
رهبر انقلاب در دیدار چندی پیش خود با جمعی از دانشجویان در مورد فرجام یاسر عرفات چنین گفتند: «کسى مثل یاسر عرفات را که اینهمه با صهیونیستها همراهى کرد، نتوانستند تحمل کنند، محاصرهاش کردند، تحقیرش کردند، مسمومش کردند، نابودش کردند. اینجور نیست که اگر چنانچه دست قدرت در مقابل صهیونیستها نشان ندهیم، آنها به کسى رحم کنند، ملاحظهى کسى را بکنند، حق کسى را رعایت کنند، ابداً؛ تنها علاجى که تا قبل از نابودىِ این رژیم وجود دارد عبارت است از اینکه فلسطینىها بتوانند قدرتمندانه برخورد کنند؛ اگر قدرتمندانه برخورد کردند، احتمال اینکه طرف مقابل - که همین رژیم گرگصفتِ خشن است - کوتاه بیاید، وجود دارد.» (۱۳۹۳/۵/۱)