استفاده مداوم از هندزفری آسیب های زیادی به گوش وارد کرده و شنوایی گوش را به خطر می اندازد. متخصصان در مورد عوارض استفاده از هندزفری صحبت های مهمی انجام داده اند که در ادامه مشاهده می کنید.
گزارش عالی نیوز به نقل از تبیان: اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که مدت زمان زیادی با هدفون یا هندزفری به موسیقی گوش می دهید، بهتر است در عادت خود تجدید نظر کرده و این زمان را به حداقل برسانید.
متخصصان وزوز گوش، شنیدن صداهای آزاردهنده در گوش، کم شدن شنوایی، کاهش حساسیت گوش به صداهای بلند، پیر گوشی، افزایش احتمال عفونت گوش و آسیب پذیری عصب شنوایی را از عوارض استفاده زیاد از این نوع وسایل می دانند.
دکتر محمدرضا شریفیان ، متخصص گوش و حلق و بینی درباره علائم آسیب گوش در اثر استفاده مداوم از هندزفری می گوید:
«در ابتدا ممکن است فرد فقط در گوش خود صدای زنگ یک یا دو طرفه احساس کند و پس از این مرحله، فرد به تدریج احساس می کند که شنوایی اش کم شده است. در صورتی که این کم شنوایی خیلی شدید شود، ممکن است مشکلاتی مانند سرگیجه و سردرد ایجاد شود.
افراد زیر 17 سال حساس تر بوده و گوش آنان نسبت به صدا آسیب پذیرتر است. همچنین در افراد بالای 40 سال نیز که به تدریج پیرگوش می شوند، این آسیب ها بیشتر است.
صداهای عادی مانند صحبت کردن، حدود 60 دسی بل و قابل تحمل برای گوش است.
هندزفری باید با شدت صدای کمتر از 80 دسی بل و حداکثر مدت زمان 45 دقیقه در هر بار استفاده باشد و بیشتر از آن مجاز نیست. در طول یک روز هم باید کمتر از هفت ساعت استفاده شود.
یک سری مکانیزم های دفاعی در گوش وجود دارد که با انقباض عضلات کوچکی که در آن است و کاهش میزان شدت صوتی که به حلزون شنوایی می رسد، می تواند از آن در برابر صداهای بلند محافظت کند. اما وقتی شدت صوت از حدی بالاتر برود، مکانیزم های دفاعی خیلی موثر نخواهند بود و ممکن است به دو شکل موجب آسیب گوش شود.
در صورتی که یک صوت با شدت صدای انفجاری به گوش برسد (مانند صدای ترقه) که معمولا صداهایی بالاتر از حدود 100 دسی بل است، ممکن است منجر به تخریب عصب شنوایی شود.
نوع دیگر آسیب گوش به طور مزمن است، به عنوان مثال اگر فرد برای مدت زمان طولانی در معرض صداهای بلند قرار بگیرد، مانند کسانی که در کارخانه های ریسندگی و صنعتی کار می کنند، یا کسانی که به طور مداوم از هندزفری استفاده می کنند، در این حالت اگر شدت صوت از 80 دسی بل بالاتر باشد، دچار آسیب گوش می شود.
جوانان ما باید از این موضوع مطلع باشند که صداهای بلند بیشتر وقت ها به تدریج اثر خودشان را می گذارند، به طوری که برای فرد محسوس نیست و وقتی متوجه می شود که دچار کاهش شنوایی شده است.
این افت شنوایی می تواند در زندگی روزمره فرد و در روابط اجتماعی و کاری وی تاثیر بدی بگذارد و حتی موجب معلولیت او شود.
آلودگی صوتی نه تنها موجب بروز مشکلات شنوایی می شود، بلکه مشکلاتی را در سیستم عصبی مانند کج خلقی، حساسیت و کم طاقتی به وجود می آورد و حتی مشکلات گوارشی ایجاد می کند. بنابراین افراد باید مواظب سلامتی خود باشند.»
دکتر خسرو ایرانفر، متخصص گوش، حلق و بینی نیز معتقد است:
« درباره برخی اظهارات که می گویند گذاشتن طولانی مدت هندزفری در گوش می تواند موجب افزایش باکتری های گوش شود، باید گفت که این صحبت ها پایه علمی نداشته و نمی توان به آنها استناد کرد.
زمانی که چند نفر به طور مشترک از یک هندزفری استفاده کنند، احتمال انتقال یا افزایش باکتری های گوش وجود دارد، اما اینکه شخصی فقط خودش از یک هندزفری استفاده کند، موجب افزایش باکتری های گوش نمی شود.
تنها عارضه استفاده طولانی مدت از هندزفری، کاهش شنوایی است. استاندارد صدا برای گوش انسان 80 دسی بل است و برای درک این میزان صدا می توان گفت که صداهای موجود در یک خیابان معمولی بدون صدای بوق خودروها، معادل 80 دسی بل است.
چنانچه افراد صداهایی با بیش از این مقدار را به مدت طولانی گوش کنند، قطعا شنوایی آنها آسیب خواهد دید.
در آسیب شنوایی گوش، شدت دسی بل صدا مهم است، به طوری که صداهای بسیار بلند مانند موج انفجار در کسری از ثانیه می توانند به شنوایی گوش آسیب زده و حتی انسان را کر کنند.
این میزان آسیب در درجات کمتر ممکن است برای افرادی که در خودروهای بسته، موسیقی را با صدای بلند گوش می کنند، رخ دهد و آنها را طی زمان طولانی تری دچار آسیب های شنوایی کند.
صدای بالاتر از 120 دسی بل برای شنوایی گوش خیلی خطرناک است. گوش دادن به این اصوات می تواند در زمان کوتاه تری آسیب شنوایی را به دنبال داشته باشد.
افراد به منظور حفظ سلامت شنوایی خود باید از استفاده زیاد از هندزفری و نیز گوش دادن به صدهای بلند اجتناب نمایند و سعی کنند میزان صدا را طوری تنظیم کنند که شنوایی آنها دچار آسیب نشود.»
دکتر مهدی اکبری، شنوایی سنج در این باره اظهار می دارد:
« استانداری که برای حداکثر شدت صدای هندزفری در دنیا تعریف شده است، 80 دسی بل می باشد. در اغلب دستگاه های هوشمند نیز اگر شدت صدا بیشتر از 80 دسی بل باشد، اخطار می دهند که برای شنوایی شما خطرناک است.
صدای بالاتر از شدت استاندارد و مدت زمان استفاده ی زیاد از هندزفری ها دو فرآیندی است که طبیعتا باعث کم شنوایی می شود.
جرم گوش برای جلوگیری از ورود گردوغبار و کثیفی ها و باکتری ها از بیرون به داخل گوش، باید مجرای گوش را چرب نگه دارد، اما استفاده از هندزفری باعث انتقال جرم ها به قسمت های داخلی گوش می شود و مجرای گوش را خشک می کند. لذا باعث خارش گوش و عوارضی مثل بیماری های قارچی و باکتریایی می شود.
شنیدن صدای بالاتر از 80 دسی بل بسته به زمان استفاده می تواند باعث کم شنوایی موقت و یا حتی دائمی شود. بنابراین شدت صدای هندزفری را زیر مقدار استاندارد تنظیم کنید، سر هندزفری خود را ماهی یک بار تمیز نمایید و از استفاده ی دائمی و پشت سر هم هندزفری خودداری کنید.»
دکتر عمرانی متخصص گوش، حلق و بینی نیز بیان می کند:
«وقتی صدا به پرده گوش منتقل می شود، پرده آن را به استخوان های شنوایی انتقال می دهد و استخوان های شنوایی آن را با لرزش خود به حلزون شنوایی می رسانند. ولی اگر لرزش این استخوان ها بیش از حد باشد، سلول های شنوایی آسیب می زند. این مسئله باعث می شود یک سری از سلول های شنوایی به طور موقتی یا دائمی از کار بیفتند.
پوست گوش بسیار حساس است و وقتی یک جسم خارجی مانند هندزفری درون گوش قرار بگیرد، با تحریک پوست، آن را دچار ورم می کند و جرم طبیعی گوش را که یک لایه محافظتی است، دگرگون می کند.
بنابراین توصیه می کنیم هندزفری را به هیچ عنوان سفت به داخل گوش فشار ندهید و آن را تمیز نگه دارید و به اندازه از آن استفاده کنید. اگر هندزفری بزرگ تر از مجرای گوش باشد و آن را با فشار قرار دهید، مجرای شنوایی ورم خواهد کرد و این ورم زمینه ای برای بروز عفونت های گوش در درازمدت خواهد بود.»
منابع:
ایسنا
باشگاه خبرنگاران