مطابق قانون خودداری از پرداخت مهریه امکان پذیر نیست؛ چراکه به مجرد عقد ازدواج، زن مالک مهر میشود.
عالی نیوز به نقل از گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، مهریه یا مهر به مالی گفته میشود که در هنگام عقد نکاح، برابر ضوابط شرع و رسم و عادت از طرف زوج به زوجه پرداخت میشود. مهریه عندالمطالبه است؛ یعنی به محض انعقاد عقد نکاح، زوجه مالک آن میشود و در صورت مطالبه، زوج باید آن را بپردازد.
پیش از این، در صورت مطالبه مهریه از سوی زوجه و عدم توانایی مالی زوج، وی به حبس میشد تا زمانی که استطاعت مالی لازم را پیدا کند؛ این در حالی است که بر اساس قانون جدید نحوه اجرای محکومیتهای مالی، ضمانت اجرای حبس، برای عدم پرداخت دین مالی، در مورد مهریه فقط تا سقف 110 سکه بهار آزادی یا معادل آن اجرا خواهد شد و نسبت به مازاد، قانونگذار، اثبات ملائت زوج را شرط مطالبه مهریه از سوی زوجه قرار داده است.
به موجب ماده ۳ قانون جدید نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ۱۵ مهرماه ۱۳۹۳، «اگر استیفای محکومٌبه (در اینجا: مهریه) از طرق مذکور در این قانون ممکن نشود، محکومٌعلیه (در اینجا: زوج) به تقاضای محکومٌله (در اینجا: زوجه) تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومٌله (در اینجا: زوجه) حبس میشود.»
سئوالی که در این میان مطرح میشود این است که اگر مردی تقاضای اعسار کند میتواند از پرداخت مهریه خودداری کند یا خیر؟
مطابق قانون خودداری از پرداخت مهریه امکان پذیر نیست؛ چه اینکه به مجرد عقد ازدواج، زن مالک مهر میشود. به عبارتی دیگر مهریه دینی است بر ذمه زوج که میبایست آنرا پرداخت نماید.
از طرفی دیگر صرف اقامه دعوای اعسار تا سی روز پس از ابلاغ اجراییه دعوای مطالبه مهریه، از موجبات عدم حبس زوج می باشد، لذا با فرض پذیرش ادعای اعسار زوج از ناحیه دادگاه باز هم زوج مکلف به تادیه مهریه میباشد، منتها به صورت اقساط یا طی مهلت مشخص.