هنوز مدت زیادی از اجرای طرح مبارزه با قاچاق لوازم خانگی نگذشته است که اغلب کالاهای خارجی گران شده و عرضه این محصولات در بازار به شدت کاهش یافته است.
به گزارش خبرنگار مهر، این روزها بازار امینحضور مملو از مشتریانی است که برای پیدا کردن اجناس موردنظرشان از این مغازه به مغازه دیگر میروند تا شاید بتوانند قبل از گرانی، لوازم خانگی مورد نیاز خود را خریداری کنند. مشتریان، نگران به قیمت کالاها نگاه میکنند؛ جاروبرقی که هفته پیش برای خرید آن آمده بودند و نخریدند، امروز ۱۰۰ هزار تومان گران شده است.
سایر اقلام هم همین است؛ اغلب یا گران شده یا به گفته فروشندگان، قرار است گران شود. یکبار در سالهای گذشته هم این اتفاق افتاده بود؛ وقتی به دنبال تحریمهای غرب بر علیه ایران، دلار ناگهان سیر صعودی پیدا کرد و قیمتها هر روز در بازار گران تر شد؛ کار به جایی رسید که مغازه داران اجناس خود را از داخل مغازه ها و جلوی چشم مردم جمع کرده و به انبارها بردند و مدتی بعد با بالاتر رفتن قیمت دلار، همان اجناس را با قیمتهای بسیار بالاتر به مردم فروختند. در آن روزها لوازم خانگی در بازار تقریبا نایاب شده بود. اتفاقی که گویا قرار است دوباره تکرار شود.
اما این بار هیچ عامل بیرونی در این موضوع دخیل نیست بلکه رویکرد مسئولان در مبارزه با قاچاق کالا منجر به این شد که بازهم احتکار و گران فروشی اتفاق بیافتد و عدهای از آب گل آلود ماهی بگیرند. در واقع به جای اینکه جمع آوری کالاهای قاچاق به سود مصرف کننده و اقتصاد کشور باشد، منجر به افزایش قیمت لوازم خانگی حتی لوازم خانگی ایرانی شده است.
این در حالی است که اغلب بازارها در این مدت بارکود همراه بود و افزایش قیمتی نداشت اما طرحی که به تازگی از سوی دولت برای مبارزه با قاچاق کالا به اجرا رسید، موازنه عرضه و تقاضا در بازار را به هم ریخته و بازهم مصرف کننده را متضرر کرده است.
حدود دو هفته پیش بود که جمعی از مسئولان اتحادیه لوازم خانگی به این بازار رفتند تا آخرین التیماتوم را به فروشندگان لوازم خارجی قاچاق بدهند. براساس این طرح، فروشندگان تا ۱۵ مهر مهلت پیدا کردند تا برای لوازم خانگی موجود در مغازههای خود فاکتور تهیه کنند در غیراینصورت کالاهای آنها قاچاق محسوب شده و جریمه میشوند.
البته طرح مبارزه با قاچاق کالا در سالهای گذشته هم به اجرا رسید. طرحی تکراری که تاکنون هیچ اثری در عرضه کالاهای قاچاق در بازار نداشته است؛ چرا که طی این سالها حجم ورود قاچاق به کشور بیشتر هم شده است. بطوری که به گفته سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا، ۱۵ میلیارد دلار کالای قاچاق به کشور وارد شده و در واحدهای صنفی عرضه شده است.
اما حالا پس از گذشت بیش از یک هفته از طرح مبارزه با قاچاق کالا، کسبه بازار از تغییر قیمتها تا دو سه روز آینده خبر میدهند. به گفته آنها نه تنها اجناس قاچاق بلکه سایر کالاهایی که از سوی واردکنندگان رسمی و تولیدکنندگان در بازار عرضه میشود نیز ۱۰ تا ۱۲ درصد گران خواهد شد.
برندهای معتبر نایاب شد/فروشندگان بر طبق گرانی نواختند
ظاهرا گرانی لوازم خانگی از نمایندگیهای معتبر شروع شده است. برندهای محبوب ایرانیان در لوازم خانگی به محض اینکه بازار خرید و فروش را گل آلود دیدهاند، افزایش قیمت را شروع کردهاند و این گرانی به سرعت به سایر مغازهها هم سرایت کرده است؛ بطوری که تمامی اجناس مغازهها گران شده و حتی نمایندگی کالاهای ایرانی هم اعلام میکنند که از هفته آینده قیمت محصولاتشان گران میشود.
یکی از نمایندگیهای یک برند معروف کرهای در بازار امینحضور دراین باره به خبرنگار مهر، میگوید: سخت گیریهایی که در واردات کالا شده، قیمت اجناس خارجی را گران کرده است به طوری که جاروبرقی و مایکرویو این برند در دو سه روز اخیر افزایش قیمت حدود ۱۰۰ هزار تومان داشتند.
وی تلاش دارد که بازار را در آستانه گرانی بیشتر و کمبود لوازم خانگی جلوه دهد؛ او با اشاره به اینکه از دو سه روز آینده قیمت یخچال ساید بای ساید و دیگر محصولات هم گران میشود، میگوید: کسانی که قصد خرید دارند هرچه زودتر وسایل مورد نیاز خود را خریداری کنند.
البته اظهارات این فروشنده بیشتر یک شگرد است؛ او تلاش دارد اقلام قاچاق موجود در مغازه اش را که فاقد فاکتور خرید هستند و از ۱۵ مهر مشمول قاچاق شده و برایش جریمه ساز میشوند را هرچه زودتر بفروشد و از شرشان خلاص شود.
یکی از مغازه داران هم با بیان اینکه مشتریهای زیادی به بازار میآیند اما کالا نایاب شده است، گفت: از زمانی که موضوع مبارزه با قاچاق مطرح شده، مشتریان از ترس گران شدن کالاها وارد بازار شدند اما کالا در بازار بسیار کم است زیرا اغلب فروشندگان از ترس جریمه شدن، محصولاتشان را در انبار مخفی کردهاند.
به گفته این مغازه دار، فروشندگان ترجیح میدهند وقتی آبها از آسیاب افتاد، کالاها را از انبارها بیرون آورده و با قیمتهای بالاتر بفروشند. بنابراین بازهم این بگیر و ببندها به ضرر مردم شد.
یکی دیگر از کسبه امینحضور درحالیکه یک برگه را نشان میدهد، می گوید: این برگه را چند روز پیش به ما دادند که در آن نوشته باید تمامی کالاهای این مغازه فاکتور داشته باشد در غیراینصورت جمع آوری میشود، ما هم چارهای نداریم جز اینکه اجناس را به انبار ببریم.
وی به سایر مغازه ها اشاره میکند و می گوید: الان به مغازهها که نگاه کنید میبینید که اجناس خیلی کم شده و اغلب مغازهها یخچال ها را جمع آوری کردهاند و فقط تعداد اندکی را به عنوان ویترین گذاشتهاند. بدلیل اینکه تا چند روز آینده قیمتها بالا میرود و ترجیح میدهند با نرخ روز بفروشند.
به گفته این مغازه دار، اینکه اجناس در انبار بماند و گران تر به فروش برسد بهتر از آن است که مغازهداران به جرم عرضه کالای قاچاق جریمه شوند و یا اجناسشان جمع آوری و ضبط شود.
نمایندگیهای رسمی، خودشان قاچاق میآورند
یکی دیگر از کسبه بازار امینحضور با اعلام اینکه مقصر گرانی کالاها، کارخانجات و نمایندگیهای معتبر هستند، می افزاید: فروشندهها تمایلی به گرانی ندارند چرا که تعداد مشتریها کم میشود اما کارخانهها به محض اینکه دیدند با محصولات وارداتی قاچاق برخورد میشود، فرصت را غنیمت شمرده و اجناسشان را گران کردند.
وی معتقد است که اغلب محصولاتی هم که از سوی این نمایندگیها عرضه میشود به صورت قاچاق وارد کشور شده و در قالب قطعات یدکی از برخی مناطق آزاد ترخیص میشود.
شگردی تازه برای گرانفروشی اقلام ایرانی
در این میان نمایندگی یکی از برندهای ایرانی هم از گرانی محصولات این کارخانه در هفته آینده خبر داد. این فروشنده در این باره به خبرنگار مهر میگوید: وقتی همه لوازم خانگی در بازار گران شده، کارخانه ایرانی هم محصولات خود را گران میکند. البته یک شگردهایی دارند مثلا اینکه با شماره سریال جدید محصول تولید میکنند و با اسم محصول جدید گرانتر میفروشند.
این فروشنده بااشاره به اینکه عرضه کالا به شدت در بازار امینحضور کاهش پیدا کرده است، میافزاید: کارخانجات کالا را به بازار عرضه نمیکنند تا گرانتر بفروشند.
او میگوید: چون جنس در بازار کم شده، مردم در خرید اقلام مورد نیازشان با مشکل مواجه شدهاند به طوری که خیلی از خریداران شماره تلفن خود را به مغازه داران دادهاند تا به محض تامین کالا از سوی کارخانه، برای خرید دوباره مراجعه کنند.