ابراهیم رئیسی تلاش دارد بر وجهه مستقل خود تأکید کند اما واقعیت تیمی که اطراف او را گرفتهاند انکارناپذیر است. از صولت مرتضوی گرفته تا سعید مرتضوی و رستم قاسمی و میرکاظمی و...؛ چهرهایی با کارنامه و گذشته مشخص.
رئیسی در پی جلب آرای حامیان احمدینژاد
صادق زیباکلام دراینباره به «شرق» میگوید: «آقای رئیسی از رأی سنتی اصولگرایان مطمئن است. یعنی اطمینان دارد که پنج تا ١٠ میلیون رأی سنتی این جریان را از آنِ خود دارد و ٧٠ تا ٨٠ درصد این جمعیت به او رأی میدهند. بنابراین چشم دیگر آقای رئیسی به این است که ١٠ تا ١٥ میلیون رأی حامیان احمدینژاد را به خود جلب کند.
به همین دلیل هم با استفاده از چهرههایی که در دولت او حضور داشتهاند، سعی میکند به صورت غیرمستقیم این باور را در حامیان احمدینژاد ایجاد کند که در خط احمدینژاد است و به این ترتیب آرای احمدینژاد را به سبد خود منتقل کند».
زیباکلام با بیان اینکه «ایبسا در روزهای آینده شاهد این باشیم که چهرههای دیگری از تیم احمدینژاد به حلقه یاران او بپیوندند»، ادامه میدهد: «اما رئیسی در این مسیر ناموفق خواهد بود».
احمدینژادیها به رئیسی رأی نمیدهند
زیباکلام این گزاره را اینگونه توضیح میدهد: «١٠ تا ١٥ میلیون رأی احمدینژاد کاریزماتیک است و بخش عمدهای از این رأی برای خود احمدینژاد است. مگر اینکه شخص احمدینژاد به هوادارانش بگوید که به رئیسی رأی بدهید».
او میافزاید: «با لحاظکردن این فرض، باز هم ممکن است بسیاری از طرفداران احمدینژاد به حرف او گوش ندهند.
طرفداران احمدینژاد نسبت به اصولگرایان دچار کینه و بغض هستند. چراکه معتقدند در سال ٨٤ از آنها برای زدن هاشمیرفسنجانی بهرهبرداری شد و در سال ٨٨ هم برای زدن اصلاحطلبان و مهندس موسوی».
این استاد دانشگاه ادامه میدهد: «با این حال رئیسی همچنان تلاش میکند طرفداران احمدینژاد را به سمت خود جلب کند، چراکه میداند در میان بدنه تحصیلکردهها، ساکنان شهرهای بزرگ و فعالان اقتصادی و حامیان دولت فعلی و قشر دانشگاهی شانس چندانی ندارد. بنابراین او همچنان در تلاش است که آرای حامی احمدینژاد را به خود جلب کند».
حلقه اول احمدینژاد امیدشان رئیسی است
زیباکلام درباره چرایی حمایت چهرههای تیم دولت اول احمدینژاد از رئیسی معتقد است: «این چهرهها میدانند که قالیباف و میرسلیم هیچ شانسی ندارند. میدانند که جدیترین گزینه رئیسی است و البته جریان اصولگرا، صداوسیما، مطبوعات اصولگرا و تریبونها هم از رئیسی حمایت خواهند کرد».
او میافزاید: «تیم اول احمدینژاد و چهرههایی مثل سعید مرتضوی امیدشان به رئیسی است و به سمت قالیباف که او را «مهره سوخته» تلقی میکنند، گرایشی پیدا نخواهند کرد و میدانند رقابت اصلی بین رئیسی و روحانی خواهد بود. به همین دلیل همه تخممرغهای خود را در سبد رئیسی قرار دادهاند».
مرتضوی جایگاهی در سیاست ندارد
در سوی دیگر اما احمد شیرزاد، فعال سیاسی اصلاحطلب و نماینده مجلس ششم از منظر دیگری به این موضوع نگاه میکند. او در گفتوگو با «شرق» بر این نکته تأکید دارد که اساسا چهرههایی مثل سعید مرتضوی سالهاست که در سیاست ایران جایگاهی ندارند.
شیرزاد میگوید: «هرچند که تیمی از حلقه اول احمدینژاد هم از رئیسی حمایت کنند، اما دلایل قطعی وجود دارد که آقای رئیسی نمیتواند کشور را اداره کند و دانش و تجربه کافی برای این منظور ندارد. علاوه بر اینکه به مسائل مدیریتی هم احاطه ندارد». او در عین حال میگوید: «با این حال نباید با استناد به حمایت برخی چهرههای تندروی اصولگرا مثل سعید مرتضوی یا گزینههایی که خوشنام نیستند، رئیسی را محکوم کنیم».
او در همین بخش اضافه میکند: «مثلا همین آقای صولت مرتضوی هم که در زمره حامیان او به شمار میرود، چهرهای است با سابقه مشخص و ما هم خاطرات ناخوشی از او داریم.
با این حال میبینیم که در جریان برگزاری همایش شهرداران جهان اسلام که در مشهد در حال برگزاری است، او به عنوان شهردار بیشتر به جلوهگری مشغول است».
شیرزاد ادامه میدهد: «فکر میکنم برای ارزیابی مجموعه حامیان این چهرهها اندکی باید صبر کنیم و دچار قضاوت عجولانه نشویم. چراکه وضعیت اصولگرایان هم وضعیت آشفتهای است و خودشان هم بین حمایت از رئیسی و قالیباف در نوعی از سردرگمی به سر میبرند و نمیدانند باید از کدام گزینه حمایت کنند».
این فعال سیاسی ادامه میدهد: «بهترین معیار قضاوت، صحبتهای خود آقای رئیسی است و مواضعی که در برابر موضوعات مختلف اتخاذ خواهد کرد».
شیرزاد ابراز عقیده میکند: «در مجموع معتقدم آقای رئیسی توانایی اداره کشور با این سیستم پیچیده اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را ندارد و نمیتواند با روش دادستانی این مجموعه بههممتصل را اداره کند. طبعا تجارب گفتمانی و مدیریتی ایشان نشان میدهد که ایشان نمیتواند از عهده این مسئولیت خطیر برآید».
او ادامه میدهد: «درباره حمایت شخصی مثل مرتضوی از آقای رئیسی هم این نکته را باید بازگو کنم که سعید مرتضوی عادت دارد جاهایی اظهارنظر کند که از او اظهارنظر نخواستهاند و جا دارد تیم رئیسی به او تذکر بدهد که فقط وقتی از او نظری خواسته شد، اظهارنظر کند».
شرق