تاریخ وقوع: 14 ربیع الاول
در سال 64 ه در شب چهاردهم ربیع الاول یزید بن معاویه بن ابى سفیان در سن 39 سالگى یا 37 سالگى به درکات جحیم شتافت (1) اقوال دیگر در مرگ یزید دوازدهم و پانزدهم این ماه است (2)
مادر یزید میسون دختر بجدل کلبى است . او کسى است که غلام پدر خود را به خود متمکن ساخت و به یزید ملعون بارور شد. از همینجاست که طبق فرمایش ائمه (علیهم السلام ) قاتل امام حسین (علیه السلام ) ولد الزناست ، که این کلام شامل شمر، عمر سعد، ابن زیاد و غیر آنها نیز مى شود.
او شارب الخمر، قمار باز، میمون باز، ناکح با محارم ، صاحب اشعار کفرآمیز و تارک الصلوه بود. چنانچه دمیری در حیات الحیوان و مسعودی در مروج الذهب نوشته اند: او میمون های زیادی داشت که لباس های حریر و زیبا بر آنها پوشانیده طوق های طلا بر آنها نموده سوار بر اسب ها می نمود. و همچنین سگ های بسیاری طوق بر گردن داشت که با دست خود آنها را شستشو می داد و سپس نیم خورده آنها را خودش می خورد و در اثر اعتیاد به مشروبات الکلی مست و مخمور بود . (3)
او بود که واقعه جانسوز کربلا را به وجود آورد و امام حسین (علیه السلام ) و اهل بیت و اصحاب آن حضرت را به شهادت رساند و امام زین العابدین (علیه السلام ) و عمه سادات زینب کبرى (علیها السلام ) و دیگر علویات و فاطمیات را با آن وضع در کوچه و بازار به اسارت برد.
او بود که خانه خدا را خراب کرد و پرده کعبه را سوزانید. همچنین او بود که در واقعه حره در مدینه کشف ستر زنان مهاجر و انصار کرد، و سه روز مال و جان و ناموس مردم را بر سربازان خود حلال کرد. بعد از این ماجرا فرزندانى به هم رسیدند که پدر معینى نداشتند. بعد از آن قتل و غارتى در مدینه شد و حرمت حرم شریف نبوى هتک گردید، و مردم را داخل حرم مطهر کشتند.
در علت مرگ او چند قول است : یکى اینکه به بلاى ناگهانى هلاک شده است . شیخ صدوق (رحمه الله ) مى فرماید: یزید شب با حال مستى خوابید و صبح او را مرده یافتند در حالیکه بدن او تغییر کرده ، مثل آنکه قیر مالیده شده باشد . بدن نحسش را در باب الصغیر دمشق دفن کردند.
احمد بن حنبل و جماعتى از اهل سنت لعن یزید را تجویز کرده اند و عده اى از آنان معتقد به کفر یزید هستند، و ابن جوزى کتابى بر رد یزید نوشته است (4)
در این روز زیارت امام حسین (علیه السلام ) مناسب است (5)
1- مسارالشیعه ص50- اقبال ج3 ص118- مستدرک سفینة البحار ج4 ص68 و...
2- تاریخ طبری ج4 ص389- تاریخ دمشق ج59 ص305- اسدالغابة ج3 ص163
3- شب های پیشاور ج1 ص257- حیاة الحیوان ج1 ص74- مروج الذهب ج2 ص72- معالم المدرستین ج3 ص21-22 و...
4- تتمة المنهی ص55-56- فیض العلام ص 214 - 216- شرح احقاق الحق ج33 ص112 و..
5- بحارالانوار ج98 ص101
منبع: تقویم شیعه