نقش تغذیه در ورزش
اهمیت تغذیه در بین ورزش کاران بیشتر از سایر افراد است و این مهم در رشته
های مختلف ورزشی با توجه به میزان و نوع فعالیت و همچنین فعل و انفعالاتی
که در هر رشته ورزشی است ، متغیر و خاص خواهد بود. به عبارت دیگرغذا سوخت
بدن را تامین میکند و تغذیه صحیح و اصولی نیز در پیشرفت و افزایش کارایی
بدن مفید و موثر خواهد بود.
بهتر است که ورزشکاران ،در سطوح مختلف حرفه ای و غیر حرفه ای و با هر
هدف ورزشی با مشورت و راهنمایی کارشناسان تغذیه بر اساس از برنامه غذایی
صحیح پیروی کنند تا به اهداف ورزشی خود (مسابقه ، تناسب اندام، لاغری ،
بدنسازی و سلامتی ) هر چه سریعتر برسند. اما تعدادی از نکات تغذیه ای هست
که تمامی ورزشکاران در هر رشته و با هر هدفی باید به آن توجه و البته
رعایت کنند.
توصیه های مهم تغذیه ای برای ورزشکاران
1- غذاهای روزانه را حداقل در پنج وعده میل نمائید.
2- غذا را خیلی داغ و یا خیلی سرد میل نکنید.
3- غذا را خوب بجوید تا هضم آن را در معده آسان شود.
4- از خوردن قسمتهای سوخته غذا پرهیز نمائید.
5- از خوردن چربی ، غذاهای خیلی چرب ، پر روغن و همچنین از خوردن کره زیاد اجتناب نمائید.
6- از غذاهای سرخ شده و به طور کلی سرخ کردنی پرهیز نمائید.
7- در خوردن شیرینی جات و مواد قندی افراط ننمائید.
8- سعی کنید حداقل در سه وعده از وعده های روزانه شما مواد پروتئینی گنجانده شود.
9- دقت کنید تا کربوهیدرات ها به میزان کافی در رژیم غذایی گنجانده شود.
10- حجم موادغذایی هر وعده را کنترل نمائید .
11- بدن بطور روزانه نیاز به انواع ویتامین ها دارد و لذا باید از مواد حاوی ویتامین به میزان کافی استفاده نمود.
12- در طول روز ، هفته و ماه باید از رژیمهای متنوع و کامل در قالب غذاهایی که بیشتر باب میلتان است، استفاده کنید.
13- مواد غذایی را برای وعده های روزانه در محیط مناسب نگهداری نمائید.
14- به میزان کافی آب بنوشید .( میزان کافی آب را براساس رنگ ادرار که باید بی رنگ باشد، بسنجید)
15- باوجودیکه تغذیه در قبل و بعد از تمرین بسیار مهم است، اما باید بدانید
که با فاصله کوتاه قبل و یا بلافاصله بعد از تمرین وعده های اصلی غذا را
نخورید.
16- با پرخوری و افراط در استفاده از مواد مختلف غذایی خود را دچار سوء تغذیه ننمائید.
17- از مواد غذایی ومکملهای با کیفیت استفاده نمائید.
18- انجام آزمایش ،تست بدنی و همچنین چکاب کلی میتواند کمک خوبی جهت تنظیم رژیم غذایی باشد.
19- مشخص نمودن وضعیت بدن و اندازه گیری مستمر چربی شما را در برنامه ریزی غذایی کمک می کند .
20- هیچگاه برنامه غذایی مطلق و ثابتی را دنبال ننمائید ، سعی کنید رژیم غذایی را متناسب با فعالیت روزانه تنظیم کنید.
21- نوشیدن آب در طول روز به میزان کافی از نکات مهم تغذیه است .
22- رعایت فاصله زمانی قبل و بعد از تمرین ، مهمترین نکته در تغذیه است.
23- فاصله زمانی هر وعده غذا با وعده بعدی متناسب با نوع غذا تعیین می شود و بطور متوسط هر 5/2 الی یک ساعت است.
24- در رژیم غذایی بهتر است قبل از تمرین ، بیشتر از مواد کربوهیدرات استفاده نمائید.
25- غذا را با لذت وآرامش میل نمائید تا هضم آن راحت باشد.
26- با میل با پرخوری سر میز غذا مقابله نمائید.
27- تقریبا 2 هفته پس از شروع رژیم غذایی بدن شروع به سوزاندن چربیهای اضافی خواهد نمود.
28- رژیم غذایی خود را با دقت ، صبر و استقامت دنبال نمائید.
29- رعایت نکردن حتی یک وعده میتواند بسیاری از زحمات شما را تلف نمائید.
30- چنانچه میتوانید روزانه کمی گریپ فروت و گوجه فرنگی بصورت جدا استفاده نمائید.